Čitaonica

"Bojte se Boga, i podajte Mu slavu, jer dođe čas suda Njegovog..." Otkrivenje 14,7
Veličina fonta: +

Izvor informacija o Isusu

Izvor informacija o Isusu

Isus iz Nazareta jedan je od najuticjnijih ljudi koji su ikada živeli. Mnogi bi rekli da je On bio najuticajniji čovek svih vremena. Učenjak Rejnolds Prajs /Reynolds Price/ upoređuje Isusa sa drugim moćnim istorijskim figurama, uključujući Muhameda, Marksa, Staljina i Mao Ce Tunga, a zatim kaže: »Isus iz Nazareta je najmoćnije ljudsko biće u čitavoj istoriji.«5 Doktor Vilijam Džonson jednostavno i promućurno primećuje: »On je Čovek koji naprosto neće da nas ostavi na miru.«

Razmotrite sledeće:
Napisano je više knjiga o Isusu nego o bilo kojoj drugoj osobi;
Inspirisao je sjajne muzičare više od bilo kog drugog;
Bio je tema mnogih umetničkih dela više od bilo kog drugog, živog ili mrtvog;
Mnogo arhitektonskih tvorevina izgrađeno je u Njegovu čast, više nego u čast bilo koje druge istorijske ličnosti;
Bio je inspiracija za mnoge društvene reforme u svetu;
Utisnuo je svoje ime u samo vreme. Istorija je podeljena na period pre Hrista i posle Hrista /anno Domini »leta Gospodnjeg«/; i
Vekovima su milioni voljno umirali za Njega a mnogi to i dalje čine danas.
Lista je upečatljiva i potpuno jedinstvena. I što je još važnije zapaziti, Isus je i dalje sa nama. Kako to kaže doktor Džonson, On neće otići.
Kada govorimo o Hristovom uticaju na kalendar, doktor V. H. Fitčet /W. H. Fitchett/ je primetio: »Verovanje da je varalica, iz daleke i zaboravljene provincije umiruće imperije, utisnuo sebe toliko duboko u vreme da su vekovi nosili Njegovo ime, ravno je verovanju da dete svojom kutijom sa bojicama može da promeni boju svih okeana.«7 Međutim, Isus je upravo to učinio.

I minuli vekovi nisu umanjili Njegov uticaj. U članku magazina »Tajm« /Time/ na kraju XX veka stoji izjava: »Može se dati ozbiljan argument da se ničiji život nije pokazao toliko moćnim i postojanim, kao što je to bio Isusov život.«8 I zaista, On je oblikovao tok istorije.

Kako je Isus u tolikoj meri mogao da utiče na tokove istorije? I kako, vekovima nakon svoje smrti, On i dalje ima svoje pristalice širom sveta? Biblija je odgovor.
Biblija je jedini pravi izvor informacija koji imamo o Isusu. Praktično sve što znamo o Njemu – ko je bio, šta je radio, zašto je umro, Njegova učenja, Njegova čuda, mnogi detalji o Njegovom životu i vaskrsenju, Njegov uticaj i uticaj Njegovih učenika na svet u prvom veku – potiče iz Biblije. Osim tri ili četiri kratka navoda u ranim jevrejskim i rimskim izveštajima, koji samo potvrđuju Njegovo postojanje, Biblija ostaje jedini izvor informacija o neverovatno uticajnoj Osobi. Da nije bilo Biblije, teško da bismo znali da je On uopšte i postojao. Neprocenjivo dobro koje je čovečanstvo uživalo u proteklih dve hiljade godina, bez Biblije nikad ne bi bilo naše.
Nije slučajno što je Isusov uticaj oslabio poslednjih vek i po, budući da je napadnuta tačnost i verodostojnost Biblije. Ukoliko je Isus bio ono što je tvrdio da jeste, i što su mnogi vekovima za Njega tvrdili, i ukoliko se Njegov uticaj na dobro bude nastavio u budućnosti, bolje bi bilo da u tom slučaju Bibliju uzmemo za ozbiljno. Upravo bi iz tog razloga valjalo da budemo sigurni u verodostojnost njenog izveštavanja.

Međutim, prema Bibliji, Isus je više od najpoznatije i najuticajnije ličnosti koja je ikada živela. Biblija kaže da je On bio Sin Božji, dugo obećavani Mesija, Otkupitelj ljudskog roda, Spasitelj svih koji veruju u Njega. Biblija beleži da je On, nakon što su Ga Rimljani razapeli van zidina Jerusalima 31. godine, ustao iz groba i vratio se na nebo odakle je i došao. Ona takođe tvrdi da će On ponovo doći na kraju istorije, vaskrsnuti mrtve i uspostaviti carstvo Božje na Zemlji. Nijedna druga knjiga ne tvrdi ovako nešto ni za jednu osobu koja je ikada živela. Razmislite na trenutak kako je monumentalna – kako velika ova tvrdnja.

Da Biblija ne govori istinu, sve ovo bila bi »nafilovana« priča ili pusta mašta. Međutim, ukoliko postoji i mala mogućnost da se može verovati Bibliji, i da ona pouzdano govori o Isusu, to samo po sebi može da bude dovoljan razlog da ozbiljno razmislite o dokazima koji će biti izneti u narednim poglavljima. Ukoliko Isus jeste ono što Biblija tvrdi za Njega, tada je jako bitno verujemo li u to ili ne – jako, jako bitno.

Ocenite ovaj post:
Tvrdnje koje sama Biblija iznosi o sebi
Hristos središte istorije i proroštva

Related Posts